Toate colecțiile
Investitori
VII. Performanţă şi raportări
1. Cum se calculează profitabilitatea investițiilor (XIRR)?
1. Cum se calculează profitabilitatea investițiilor (XIRR)?
Tudor Darie avatar
Scris de Tudor Darie
Actualizat cu mai mult de o săptămână în urmă

Calculele de rentabilitate nu au intenția de a servi ca o promisiune a rezultatelor și nu sunt reprezentative pentru performanța proiectată a oricărei investiţii. Rezultatele individuale ale portofoliului pot fi afectate, printre altele, de diversitatea portofoliului, precum și de condițiile macroeconomice.

Cum calculezi profitabilitatea investițiilor pe o anumită perioadă, când ai multe investiții în zile diferite?

Funcția XIRR este cunoscută sub numele de funcție internă extinsă de rentabilitate (o găsiți și în excel) și este utilizată pentru a calcula profitabilitatea pe baza mai multor investiții efectuate într-o perioadă de timp.

Acest indicator, foarte important în platformele P2P, se calculează la fiecare user în parte pe baza de: suma investită (ce alimentări a avut și la ce dată), ce retrageri a avut din platformă, dobânzile încasate și valoarea la zi a contului.

Acesta este un calcul pe profitabilitatea investiției, vizibil în dashboard-ul personal de investitor cu numele de XIRR.

Câteva sugestii pentru un XIRR mai bun:

  1. Diversificați împrumuturile în care investiți (diverse grade de risc, diferite scopuri, diferite sume etc.);

  2. Limitați sumele investite într-un singur împrumut (Fagura limitează suma maximă acceptată ca investiție într-o cerere la 100 EUR per investitor);

  3. Analizați cererile individual sau setați reguli mai stricte când alegeți “Auto Invest”;

  4. Creșteți suma investită (total), astfel ca procentul de împrumuturi potențial compromise să fie acoperit de cele care se vor achita în termen.

Un exemplu bun de calcul și formula aplicată pentru XIRR puteți găsi AICI.

Ați primit răspuns la întrebare?